något på svenska

as side effect of my fruitless swedish lessons – some text about Stanislaw Lem’s ‘futurological congress’

Kvarglömd klassiker av Science-Fiction: Stanisław Lem – ”Den Stora Framtidskongressen”.

”5 Augusti 2039. Om bara några dagar ska jak lämna revitariet. Det lever 29.5 miljarder människor på jorden. Det finns stater och gränser men inga konflikter. [..] Grundbegreppet nu är psykemi. Vi bor i en psivilisation.” (s.94) Dessa ord som Ijon Tichy skriver när han är i revitariet – sjukhuset för de som återhämtar från ide (hibernation).

Kanske ni känner Ijon Tichy ganska bra? Han är astronaut och huvudperson av några Lems noveller: ”Fred på jorden”, ”Stjärndagböckerna” och ”Undersökning på plats”. I ”Den Stora Framtidskongress” Ijon träfar inte utomjordiska civilisationer. Han förblir på jorden istället och tar del i ”VIII Framtidskongressen”. Vetenskapsman från hela världen träffar där för att diskutera hur att handla stort befolkningstillväxt. Men det är ganska svårt att diskutera – det är för många deltagare, för lite tid: ”själva referaten fick man plugga på förväg, som sagt – talaren uttryckte sig sedan uteslutande i siffror som hänvisade till huvudpunkterna i hans framställning” (s.32). Också politiskt situation i Costaricana – var kongressen tar plats – är mycket instabilt. Det är demonstrationer på gatorna, polisen försöker att ta hand av de med traditionella metoden (batonger, vatten, hunden etc) och några nya metoden… Ska det störa kongress-mannen? Ni ska hitta ansvar för det i första delen av boken. Där författare beskriver värld som kanske känner vi från radio eller tv – värld av ojämlikhet, terrorism och… hallucination.

I andra delen av ”Den Stora Framtidskongressen” ni ska följa Ijon som lära sig liv igen – från början. Han har sovit för några decennier och vaknade upp i den nya verkligheten. I en – tydligen bättre – värld, värld av fred, hövlig barnen, krediter som kan man behöver inte att betala tillbaka eller tabletter som kan man ta i stället av plugga: ”efter fyra knapriga algebretter behärskade jag i en handvändning hela den nyare höger matematiken” (s.110). I början Ijon trivs i den här verkligheten, men inte allt som han uppenbarar är so idyllisk. Hur kan värld fungera med nästan 30 miljarder människor på jorden? Finns det inga problemen med mat eller plats att leva?

Jag hoppas ni redan vill läsa den här klassisk bocken från Lem. Bocken – som var skrivit i 1970, som precis som andra romaner från författaren – är fullt av humor. Lem visar oss att åren går, men vi – människor – förändras inte. Tjejer i ”nya världen” vill differentiera sig från varandra – ”kvinnorna har rörliga vykort i pannan, det sticker fram knallröd små tungor eller blomknoppar ur öronen på dem” (s. 96) och produkt-säljare vill bara sälja mer (men det finns några regler för reklam!): ”förpackning får bara prata med kunderna, det är förbjudet att håla fast kunden eller rycka honom/henne i kläderna” (s.126).

Om ni är intresserad – vi bjuda er till dit lokal biblioteken eller närmaste antikvariat! (.pQd)

i have to say that Stanisław Lem – ”Den Stora Framtidskongressen” / ISBN 91 500 03654. Nacka 1978 looks really good. i know the original book [ ‘ve read it ~3 times ] and i know english translation. i was really surprised to discover this one was translated from german to swedish.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

(Spamcheck Enabled)